חדשות מתפרצותטוב לדעתצפה בהכל

בעלי חיים שנכחדו מהעולם הזה: הרשימה המלאה

הכחדת בעלי חיים עלולה להיגרם על ידי התרחשויות טבעיות כמו חימום או התקררות אקלימית או שינויים בגובה פני הים.

בעלי חיים שנכחדו – הכחדת בעלי חיים עלולה להיגרם על ידי התרחשויות טבעיות כמו חימום או התקררות אקלימית או שינויים בגובה פני הים. אולם בזמנים מודרניים יותר, הפעילות האנושית תורמת גם היא להכחדת בעלי חיים.

הרס בתי הגידול ככל שהשטחים החקלאיים מתרחבים והיערות נכרתים הוא הגורם העיקרי היום להכחדת בעלי חיים, בשילוב עם גורמי זיהום, החדרת גופים זרים למערכות מים, ועודף דיג או ציד. עם זאת, יותר ויותר, נראה כי שינויי האקלים מובילים להכחדה. מאמר זה מציג רשימה מדהימה של בעלי חיים שנכחדו, עם הסברים על התרחישים שהובילו למציאות זו.

קרנף שחור מערב אפריקאי

הקרנף השחור המערב אפריקאי נמצא במספר מדינות לכיוון האזור הדרום מזרחי של אפריקה. באורך של 3-3.8 מטרים ובגובה 1.4-1.7 מטרים, קרנף זה שקל 800-1,300 ק"ג. היו לו שתי קרניים, ותזונתו כללה צמחי עלים.

יש הסבורים שלקרניים של הקרנף השחור המערב אפריקאי היו סגולות רפואיות – אם כי לא היה לזה שום ביסוס בעובדות מדעיות – מה שהוביל לציד כבד. בשנות ה-30 של המאה ה-20 ננקטו פעולות שימור כדי להגן על המין, אך המספרים המשיכו לרדת. הקרנף השחור האחרון נראה בקמרון ב-2006. הוא הוכרז רשמית ברשימת בעלי חיים שנכחדו בשנת 2011.

יעל פירנאי

אחד מארבעה תת-מינים של היעל הספרדי או העז האיברי שנמצאו בחצי האי האיברי. היעל גדל לגובה של 60-76 ס"מ בכתף ומשקלו 24-80 ק"ג וניזון בעיקר מעשבים. היסטוריונים מאמינים שמספר היעלים הפירנאים הגיע ל- 50,000, אך בתחילת המאה ה-19 מספרם ירד לפחות מ-100.

הסיבה המדויקת להכחדת היעל הפירנאי אינה ידועה; מדענים מאמינים שהגורמים כללו ציד וחוסר יכולת להתחרות עם יונקים אחרים על מזון ובתי גידול. היעל הפירנאי האחרון נהרג מנפילת עץ בצפון ספרד בשנת 2000.

טייגר טזמני

יליד אוסטרליה, טסמניה וגינאה החדשה, הנמר הטזמני היה חיית כיס טורפת גדולה. לנמר זה היה מראה של כלב בגודל בינוני עד גדול (הוא שקל 30 ק"ג עם אורך אף עד זנב של כמעט 2 מטרים) אבל פסים כהים העניקו לו מראה דמוי נמר.

היסטוריונים מאמינים שהוא ניצוד יחד עם בעלי חיים שנכחדו, אבל פלישה אנושית לבתי הגידול בהם נמר זה גדל, והחדרת כלבים ומחלות יכלו גם הם לתרום להכחדתו. הנמר הטזמני הפראי האחרון נהרג בין 1910 ל-1920, כאשר השבוי האחרון מת בגן החיות של הובארט, טזמניה ב-1936.

פרת ים סטלר

על שמו של ג'ורג' סטלר, חוקר טבע שגילה אותה בשנת 1741, פרת ים סטלר הייתה יונק אוכל עשב גדול. מדענים מאמינים כי פרת ים סטלר שגדלה ל-8-9 מטרים לפחות ושקלה בסביבות 8-10 טון, אכלסה את האיים הקרובים, מדרום-מערב לאלסקה ואת איי המפקד בים ברינג.

היסטוריונים קובעים שיונק זה היה מאולף ובילה את רוב זמנו באכילת אצות; נתונים אלו, לצד העובדה שהוא לא הצליח לטבול את גופו העצום, הם אולי מה שהפך אותו לפגיע לציידים אנושיים. תוך 27 שנים מגילוי על ידי האירופאים, פרת הים של סטלר ניצודה עד שהפכה לחלק מהרשימה של בעלי חיים שנכחדו.

אוק גדול

ציפור גדולה וחסרת מעוף שנמצאה בצפון האוקיינוס האטלנטי ועד דרום ספרד. גובהה הממוצע היה 75-85 ס"מ ומשקלה כ-5 ק"ג. האוק הגדול היה שחיין רב עוצמה שצד מתחת למים לצורך מזון. המושבה האחרונה של ציפורים מסוג אוק הייתה באי אלדיי ועד 1835 כולם נהרגו.

האחרונה מבין הציפורים הללו נהרגה על ידי שלושה גברים שתפסו אותה בסנט קילדה, סקוטלנד בשנת 1844. כאשר סערה גדולה פרצה, הם האמינו שהאוק היא מכשפה וגורמת לסופה, אז הם הרגו אותה.

דודו

ציפור חסרת מעוף שמצטרפת לרשימת בעלי חיים שנכחדו, ושאכלסה את מאוריציוס. הדודו היה בגובה של כמטר אחד וייתכן ששקל 10-18 ק"ג. התיאור היחיד שיש על הופעתו של הדודו הוא באמצעות איורים מגוונים ותיאורים כתובים מהמאה ה-17, כך שהמראה המדויק שלו נותר בלתי פתור.

ההנחה היא שהציפור הפכה לחסרת מעוף בגלל הזמינות של מקורות מזון בשפע (זרעים, שורשים ופירות שלכת) והיעדר יחסי של טורפים. מלחים הולנדים רשמו לראשונה אזכור של הדודו בשנת 1598. הציפור ניצודה עד הכחדה על ידי מלחים ובעלי החיים המבויתים שלהם, ומינים פולשים. התצפית האחרונה הרשמית על דודו הייתה ב-1662.

ממותה צמרית

יונק עצום, קשור קשר הדוק לפיל של היום. אבותיו היגרו מאפריקה לפני כ-3.5 מיליון שנים, והתפשטו על פני צפון אירואסיה וצפון אמריקה. גובהו היה מעל 4 מטרים ומשקלו יהגיע ל-6 טון.  יונקים אלו היו מכוסים בפרווה והחטים המעוקלים שלהם הגיעו עד 5 מטרים!

הממותה הצמרית נכנסה לרשימת בעלי חיים שנכחדו כשעלמה בסופו של דבר לפני 10,000 שנה באמצעות שילוב של ציד על ידי בני אדם והיעלמות בית הגידול שלה באמצעות שינויי אקלים. היסטוריונים מאמינים כי האחרונה מאוכלוסיות הממותות הצמריות המבודדות נעלמו מהאי וראנג'ל באוקיינוס הארקטי בסביבות 1700 לפני הספירה.

לעוד נושאים שיכולים לעניין אותך: 

דרמות סיניות רומנטיות שכל אחד צריך לראות

סרטים מומלצים בנטפליקס שאסור לכם לפספס

מאמרים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button