טוב לדעתצפה בהכל

מימונה – המסורת ואיך הכול התחיל

את המימונה חוגגים ביום השביעי של פסח ולמחרת היום באסרו חג בלילה של המימונה עורכים חגיגות ענק עם המון אורחים ודלת שפתוחה לכל מי שמעוניין.

את המימונה חוגגים ביום השביעי של פסח ולמחרת היום באסרו חג בלילה של המימונה עורכים חגיגות ענק עם המון אורחים ודלת שפתוחה לכל מי שמעוניין לטעום מופלטה חמה כולם מוזמנים החל ממכרים רחוקים חברים קרובים ושכנים. דלתות הבית נשארות פתוחות וכולם מוזמנים להיכנס ולשמוע שירים פיוטים לרקוד ולטעום מטעמים מתוקים שמונחים בסדר מופתי על השולחנות. החג משקף בעצם את הקיום המשותף של היהודים והמוסלמים בצפון אפריקה במרוקו הידידות והשכנות הטובה בין היהודים למוסלמים התעצמה עקב חגיגות המימונה. בחג הזה החוגגים מביעים אמונה ותקווה גדולה בבואה הקרוב של הגאולה ומבקשים ברכות שפע ופריון. בבוקר שלאחר ליל המימונה יוצאים לטיולים ולבילויים משפחתיים.

איך הכול התחיל –

חגיגות המימונה החלו לפני כמאתיים חמישים שנה, במאה ה-18 בקרב קהילת יהודי מרוקו זו חגיגה גדולה צבעונית ומתוקה שפותחת את הלב ומחברת בין אנשים מוכרים לזרים. בשנים האחרונות החג הזה יצא מגבולות הבתים החג שהיה קשור רק לעדה אחת הפך לחג של כולם לילות של חגיגה ושכנות טובה והכנסת אורחים גדולה.

לפי המסורת פטירתו של ר' מימון אביו של הרמב"ם מגדולי הדורות איש חשוב חכם מדען ורופא ומאחר שהיה מחשובי החכמים של יהודי צפון אפריקה מציינים את החג המימונה ואת ההילולה לזכר פטירתו. חג הפסח הוא חג גאולה, ומכיוון שחג הפסח נגמר וכך גם חודש ניסן שמתקרב לסיומו אבל הגאולה בעצם עדיין לא הגיע נוהגים יהודי מרוקו להוסיף עוד יום לחג הזה על מנת להביע את אמונתם שגם אם הגאולה מתעכבת היא תגיע בסופו של דבר. יהודי מרוקו גם מאמינים שבמוצאי חג הפסח נפתחים שערי שמיים לתפילות של עם ישראל ומתפללים בלילה לשנה מוצלחת מלאה במזל וברכה וזה זמן מצוין לבקש פרנסה ועושר.

בצאת החג גם נהגו להשלים שידוכים שנרקמו במהלך ימי המועד ומברכים את הזוגות במזל טוב שפע ואושר. ליל המימונה ידוע בגדולתו בהכנסת אורחים חגיגית מכרים והמון אורחים דלת הבית פתוחה תמיד וכל מה שרוצה נכנס, מקובל גם שבני הקהילה מבקרים זה בביתו של השני ויוצאים למסע הליכות וביקורים בין בתים. החגיגות לרוב מסתיימות בשעה מאוד מאוחרת והדלתות נסגרות רק לפנות בוקר.

בני הבית מברכים את האורחים "תרבחו ותסעדו" שהפירוש שלו תרוויחו ותצליחו תיהנו מהשפע של המזון שמוגש עבורכם יש כאלה שמסבירים שהמשמעות של הברכה היא רווח ואחר כך תוכלו גם לתת סעד שאומר עזרה לאחר. בערב זה נהגו לתת מתנות לעניים שהיו עוברים מבית לבית ומתכבדים במאכלים ומקבלים מתנות לכבוד חג המימונה.

איך נהוג להתלבש –

בחג המימונה נהוג להתלבש בתלבושת מסורתית הגברים לובשים כותונת ארוכה בשם ג'לבייה ועל הראש שמים תרבוש ונועלים את הפאנטוף נעלי הבית הגבריים הנשים לובשות שמלות חגיגיות ורוקמות בשם כפאתן. השולחנות מעוטרים ומקושטים בשיבולים ירוקים והמון פרחים יש מנהג שאומר גם לשים קערית ובה דגים חיים ומאכלים מיוחדים הכיבוד על השולחן הוא כולו מתוק שנעשו בפסח ועקב זה כל המאכלים במימונה כשרים לפסח כגון תמרים בוטנים ושקדים. את המפולטות עושים בצאת החג פסח דקות לפני תחילת החגיגה או אפילו בעיצומה. 

בזמן הכנת הבצק של הלחם היו שרים פיוטים מיוחדים ובני הבית היו אוספים מטבעות בעלי הבית היו לוקחים את המטבעות ומטביעים אותם בתוך הבצק ומברכים בברכות ההצלחה פריון וזיווג. במרוקו, המוסלמים הרשו ליהודים לבלות את היום בגניהם ובכרמיהם כי האמינו שזו סגולה לגשמים ולברכה.

לסיכום ותוספת מתכון – 

מאכל החמץ היחיד שמכינים עם תום החג לקראת המימונה הוא המופלטה המתוקה המסמלת את הבקשה שתתחדש עלינו שנה מתוקה וטובה. אנו רוצים ששנה זו תהיה מתוקה ומבורכת בפרנסה טובה ובשמירה מעין הרע.

חומרים
1 קילו קמח
1 כף שמרים יבשים
1 כף סוכר
1 כף מלח
4 כוסות מים פושרים

אופן ההכנה
בקערה גדולה שמים את כל המצרכים פרט למלח.
לשים עד לקבלת מרקם אחיד, רך וגמיש, ולבסוף מוסיפים את המלח.
מניחים בצד לחצי שעה.
בעזרת ידיים משומנות קורצים כדורים (בגודל כדור פינג פונג) ומניחים על משטח משומן לעוד רבע שעה.
מחממים מחבת מעל להבה נמוכה.
לוקחים כדור ומתחילים לפתוח ולשטח בידיים משומנות עד לקבלת עלה דק. מניחים על המחבת (אין צורך לשמן את המחבת).
מניחים עלה נוסף על הקיים במחבת והופכים. ממשיכים להניח ולהפוך עד שמגיעים לערמה של כ-10 מופלטות
מומלץ למרוח חמאה ודבש על המופלטה.

בתיאבון וחג שמח!

לעוד נושאים שיכולים לעניין אותך:

אסף גרניט – יום בחיי השף המדובר ביותר בארץ

סושייה כשרה מומלצת באזור מעלות הרחוקה

מאמרים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button